Mocsok és nyáltenger

Cikk

december 25, 2014

Madácsi Dávid

144

Régi követőink már megszokhatták, hogy minden decemberben kiadunk egy év végi listát, azonban most ezen változtatunk! Idén minden szerkesztőnk ír egy-egy összefoglalót, hogy neki mi volt a legszebb 2014-ben. Az összes listát itt találjátok, a #Nekem14 hashtaggel pedig várjuk a ti meghatározó pillanataitokat is az évből.

Talán tudjátok, hogy én a keményebb, garázsosabb vonalat képviselem a KERET szerkesztői közül, így ne is nagyon számítsatok lágy dallamokra a listám elemzésekor. Szerencsére a mocskosabb muzsikák művelői sem pihentek ’14-ben úgyhogy, van miből szemezgetni.

“Ki a kedvenc előadód? – Mi a kedvenc számod?” kérdésektől a falra tudok mászni. Miért kéne egyetlen egy zenekart/dalt megnevezni? Pillanatnyi hangulattól függ, hogy épp mit mondanék, épp ezért ilyenkor mindig felsorolok egy csomót. Ezt az analógiát követve nem fogok sorrendet állítani a legjobb lemez, dal, stb. között sem, így ömlesztve kapjátok az infókat.

Az általam legjobban várt lemez idén Jack White-tól készült, és örömmel jelentem ki, hogy nem kellett csalódnom, sőt új csengőhanggal ajándékozott meg! Azt a visító gitár mindenségit, mennyire jól sikerült! A leggyorsabb felvétel Guiness rekordját is megdöntő Lazaretto minden dala egy-egy kincs, szóval ha nem hallottad, akkor azonnal pótold!

Lazaretto_600-500x500

Ugyanez a teendő az Akváriumban az év egyik legkirályabb koncertjét adó Black Lips korongjával. Az Underneath The Rainbow az igazi garázsmocsok leglazább megtestesítője. A legnagyobb debüt címet a Royal Blood érdemli ki. A duó albumát hallgatva egyetlen kérdés merült fel bennem: Hol voltak ők ideáig? A stoner zene kedvelői is örülhettek idén, hisz a Temples is nagylemezre adta a fejét, melynek címe Sun Structures lett. Az előbbieknél egy fokkal talán gyengébb, de ugyanúgy kihagyhatatlan a Wolfmother és a Black Keys új anyaga, legnagyobb visszatérőnek pedig Jamie T-t nyilvánítom, aki 5 év után egy új popkoronggal és egy telt házas turnéval mutatta meg, hogy él és virul, a nép pedig imádja.

Legnagyobb csalódás a Maximo Park lemeze, de az annyira szar volt, hogy említésre se méltó. Ami igazán fájt az a Mando Diao “elneocyberhippiesedése”. Annyira vártam az új albumot, ám az eredmény kellemetlen volt, mint amikor egy lángosszagú öregember leül melléd a trolin.

Szerencsére a magyar rockszcéna 2014-et választotta nagy reneszánszának. Az Ivan & The Parazol tavasszal kiadta a Mode Bizarre-t amely egy fokkal talán gyengébb lett mint elődje, de így is az év egyik legjobban sikerült alkotása. Megjelent első nagy lemeze az idén mindent bezsebelő Middlemist Red-nek, a Supersonic Overdrive. Alakul a magyar stoner brigád, hiszen már az utánpótlás is itt van a Kikeltető nyertes Puma Danger személyében. Az ő EP-jük sem elhanyagolandó, ahogyan a Run Over Dogs újdonsága, a Cold Blooded Jukeboxing Gives Us No Nitemares sem. Persze ezen zenekarok tevékenységein kívül is akadtak még bőven magyar sikerek, például a Tankcsapda minden fesztiválon és sörnyitáskor 25 éves lett!

2014 általam választott legjobb koncertje a már említett Black Lips Akváriumos fellépése, valamint a Volt Fesztivál utolsó napján az Arctic Monkeys előtt játszó The Strypes pattogós, fiatalos rock and roll bulija volt. Kár, hogy ott mindenki csak a majmokra volt kíváncsi…

Interjúkban idén sem volt hiány! A legviccesebb, természetesen a Mary Popkids után, az MGMT videónk lett, ahol Andrew a jövőbeli tervekhez fűződő kérdésemet félreértve családalapításról, kávétermesztésről és masszív hasisozásról álmodozott.

A sok szép zenei élmény miatt érzett öröm és elégedettség mellett leginkább büszke vagyok. Büszke vagyok, hiszen 2014-ben a KERET blog egyre csak bővült. Új szerkesztők és kamerások csatlakoztak hozzánk, akikkel hamar barátságot kötöttünk. Emellett nem kicsit bővült a követői bázisunk, hála a kemény munkának és az új ötleteknek. Ez évben debütált a KERET Session projektünk, amiből eddig csak három készült, de higgyétek el igyekszünk! Hamarosan láthatok egy újat, hogy kikkel az meglepetés! Ezen kívül hatalmas teljesítménynek könyvelem el, hogy elindítottuk és a vártnál sikeresebben zártuk első tehetségkutatónkat a Kikeltetőt!

Ezúton szeretném megköszönni minden KERET szerkesztőnek és munkatársnak, az egész éves munkáját! Köszönöm minden zenekarnak a közreműködést, különösképpen a Kikeltetőn résztvevőknek, ebből is külön kiemelve a négy döntőst, a Hello Hurricane-t, a Puma Danger-t, a The Weekend Planners-t és a Twentees-t! Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban köszönöm

Nektek,

hogy egész évben aktívan követtétek a blogot, hisz miattatok csináljuk! <3

#csöpögősnyáltenger