Quiet Kid & The Speakers

A 2019 januárjában formálódott Quiet Kid & The Speakers a hálószobai szólóprojektként indult Quiet Kid dalait viszi színpadra, immár zenekari – és korántsem csendes – felállásban. A srácok önmagukat alternatív és punk elemekkel vegyített posztrock, indie rock és underground popként határozzák meg. A négyes idén márciusban Debrecenben kezdte meg a koncertezést, azóta számos budapesti helyen (Auróra, Gólya, Lumen, Edison bár) és a Bánkitó Fesztiválon is felléptek. Első klipjükben a huszonéves szinglilét keserédességét dalba öntő ‘Just Wanna Get Laid’ című számhoz adtak minimalista, ám annál frappánsabb vizuális köntöst.

Érződik valami fura kurva jó dolog belőle, de több dalt meghallgatva még nem tudom, hogy ez most mi is igazából 🙂 Van pár részlet ami kiemelkedően harmonikus és elvisz, bátran egyszerű és tiszta. Abszolút király szerintem egyelőre amit gondolok.

– Csete Manek Gábor

Meglep, hogy ezt a dalt küldték be, mert szerintem vannak ennél kiforrottabb számaik is. Nyáron volt szerencsém élőben is hallani őket, és volt egy nagyon egyedi kisugárzása a zenekarnak. Valami savanykás, önironikus hangulat jött át nekem, remélem jól éreztem. Bevallom nekem az a pár dal, amit felvételen hallottam nem annyira fogott meg, de szeretném őket újra élőben látni, mert ha az megint ugyanúgy elkap, benne van a pakliban, hogy igazán kedvelni fogom ezt a bandát.

– Platon Sebő

Amikor meghallottam a beérkezett dalt, akkor arra gondoltam, hogy végre egy hagyományos gitárzenekar, végre egy jó szám, végre nem egy újabb stoner rock zenekar, végre valaki bevállalta, hogy előszedje az Under the Milky Way gitárhangzását és összerakjon belőle valami jót. Hallgatnám.

Csordás Zita

SHORTLIST

4Bards

A 4Bards egy tipikus gimis együttesként indult, viszont túlélték a érettségit, nem úgy mint rengeteg más középiskolai banda. Klasszikusabb magyaraltert játszanak billentyűvel, és tinilétről szóló szövegekkel. Ez ennyiből még nem hangzik annyira meggyőzően, de az egész nagyon igényesen van tálalva, a klipjeik pedig egyenesen fenomenálisak.

Kati Wintermans

Kati Wintermans idén tavasszal debütált egy Thomas High aka Siagával közös EP-vel, a ’The Hidden Room’ pedig a maga lüktető beatjeivel, a légies énekkel és a letisztult stílusával már akkor felkeltette az érdeklődésünket. A Kikeltetőre egy lecsupaszított, akusztikus verzióját hozta az ’Out’ című dalnak, ami madárcsicsergéssel, ukulele kísérettel és egy nagyon profi klippel merít el minket Kati gyönyörű hangjában.

Laura

Laura már régóta foglalkozik zenével, kiskora óra ez számára az önkifejező eszköz. Leginkább a pop, jazz és a blues műfajokat kedveli. Ha érdekelnek a külföldön “bedroom pop” címke alatt futó előadók, akkor érdemes rá figyelned a jövőben.

Annie Lane

Annie Lane egy budapesti egyszálgitáros dalszerző lány. A ‘Changing The Rules’-ban van valami egészen furcsa ami egyszerre ered az énekes hangjából, és a nem szokványos dallamból. Hogy ez mennyire tudatos, nem tudjuk, de hogy működik, biztos.

Hűvös

A Hűvös egy középiskolás örömzenélésből kialakult négy tagú zenekar. A 2020 nyarán alakult bandának eddig két száma érhető el online, azonban zenéltek már a például a Carson Coma előtt is. Karizmatikus frontemberük hangja megjegyezhető, romantikus dallamokkal és brit indie rock hangzással kombinálva. Sok a lehetőség bennük és jó úton haladnak az eladható, dúdolható, táncolható bandalét felé.

DePetris

DePetris a Neveresque experimental trap duó egyik fele, a Kikeltetőre most szólóprojektjével jelentkezett. Célja, hogy egyedülálló zenét készítsen több műfaj ötvözésével. Inspirációját az elmúlt tíz éve, a város és a hegyek, a soul és pszichedelikus zenék adják. Akit érdekelnek a kísérleti zenék, annak mindenképpen megéri figyelni.

O’SULLIVAN

O’Sullivan a pécsi Mongooz and the Magnet trióból nyergelt át szólópályára nemrégiben azzal a céllal, hogy egy bensőséges singer-songwriter projektbe öntse legőszintébb gondolatait és érzéseit, mindezt indie-popba és gyönyörű vizuális világba csomagolva.

Aviary

Az Aviary sötét hangulatú, elektronikával vegyített rockzenéjük feszült és izgalmas. Tavaly év végén jelentkeztek új zenékkel, a király hangzásuk annak is köszönhető hogy a teljes produkciós munkát felvételtől a keverésig ők végzik.

Sasa Lele

A Sasa Lele egy 2010-es éveket idéző indie rock banda, négy taggal, és rengeteg (Sasa Le)lendülettel. A szekunderszóvicc talán az egész munkásságukat végig fogja kísérni. A 2021 nyarán debütált videoklipjük, a The Only Thing I Like About This Place című számukkal egy tökéletesen táncolható, hangzásában Arctic Monkeyst idéző szám, amire mindenkinek elkezd járni a lába. A zenekarnak már két kislemeze és egy EP-je is elérhető online, illetve a 2021-es nyarat már végig fesztiválozták, így az élő zene sem áll távol tőlük.

Heavy Mountain Olympia

A Heavy Mountain Olympia egy behotboxolt autó, ami az intergalaktikus sztárdán száguld teljesen szabadon. Amikor a srácok úgy jellemzték magukat, hogy a ‘Galaxisok és a Lazarvs keveréke’, az minimum meglepő volt, de kiderült, tűpontos leírás. Őszinte stoner cucc, hol shoegaze-es elszállással, hol doomos rifekkel kiegészítve, ami nem veszi magát túl komolyan, így sokkal szerethetőbbé válik. Extra pont jár nekik a magyar nyelvű számokért, amiknek a szövege pont annyit mond, amennyit a stílushoz illő állapot megenged.

Sun-Rot

A Sun-Rot egy igazi szörfös lo-fi hangzást hozó, punkos beleszarással működő psych rock zenekar. A három tagú banda titokzatosságáról leghíresebb, ugyanis anonim módon működnek, eddig egyetlen koncertet maguk mögött tudva. Egyelőre egy két számos kislemez és egy hat számot tartalmazó EP jött ki tőlük.

Hegedűs Józsi

A 24 éves, szabadkígyósi születésű, napközis tanárként dolgozó Hegedűs Józsi immár tíz éve írogat dalokat egyszálgitárra, melyeknek lírai melankóliáján Cseh Tamást öröksége érződik, bár saját bevallása szerint „az Ördög, vagy a Szentlélek, vagy mind a kettő sugdossák, meg dudorásszák” őket a fülébe. Legnagyobb közönség előtt eddig az Eucharisztikus Kongresszuson léphetett fel, de igazán a zene által teremtett közelség, közösség a fontos számára. Jelenleg társakat keres, hogy zenekart alapítva új szintre emelhesse produkcióját.

Cuetzpalómitl

Carlo Salvador Márquez Márquez alias Cuetzpalómitl az egyik legkülönlegesebb jelentkező az idei Kikeltetőn és nem csak azért mert a világ másik oldaláról, Mexikóból érkezett a magyar undergroundba. Kísérleti elektronikus zenét alkot, ami elkerüli a négynegyedek világát, helyette éles, mégis ambiens hangzással és egzotikus dallammenetekkel rajzolja újra az agy barázdáit. Elsőre nem biztos, hogy egyszerű befogadni, de ha egyszer magával ragad egy különleges transzszerű élményben lesz részed.

Kebab

Kebab a XI. kerületből érkező rapper, aki már ismerős lehet a Kolorádós Keret színpadról. Elmondása szerint inspirációját a Móricz Zsigmond téri Groby elől gyűjti. Idén jelent meg első lemeze amiben 13 számon keresztül vezet minket körbe a budapesti éjszakán és másnapon. Ajánljuk bárkinek aki szereti a rappet és az ötletes szövegeket.

Damara

Az Agata Angilella énekes-dalszerző vezette öttagú Damara idén év elején toppant be a hazai undergroundba, és annak ellenére, hogy egyetlen daluk jelent még csak meg, nyár végére már bemutatkoztak a Kolorádón, a Gólemen és az Ördögkatlanon is. Energikus, őszinte és legfőképp táncolható zenéjük szerintük behatárolhatatlan skálákon mozog, de ha valamit muszáj mondani, akkor leginkább az alternatív-pophoz közelít.

Flanger Kids

A Flanger Kids egy elektronikus zenei duó, édes vokálokkal tarkított dalaik első fele egy napfényes délutánhoz, második része pedig egy koraesti felpörgéshez tökéletes társ. Devához hasonlóan Zságer Balázs szerződtette őket, első kislemezük idén áprilisban jelent meg. Nem kizárható, hogy a jövő évi fesztiválokon sokszor láthatjuk még őket

KADAMBABREDER

A Kadambabreder az egyik legmocskosabb jelentkező volt a 370+ból. Egyértelmű a Fostartály hatás, nem is lehet erről olyan sokat írni, hiszen a beküldött anyag is rövid, velős, és….. áh hagyjuk is.

Sophie M

Nem egészen friss már a budapesti Sophie M-sztori, új EP-jükkel azonban csavartak egyet az eddigieken a duó tagjai. A saját bevallása szerint is kevert műfajú pop projekt belevetette magát az elektronikus tánczenébe. Széles palettáról inspirálódnak, klasszikus zenétől a Soundcloud-rappig, céljuk új hangokat behozni – korábbi dalaik inkább egy nyugodt sétához, gondolkodáshoz alkalmasak, míg Cerberus EP-jük kifejezetten eklektikus, házibuli-kompatibilis.

granato

granato ugyan bemutatkozásában szűkszavú, alig egy éve tartó elektronikus zenei munkássága annál többet mond: nagyon erős hyperpop beütés mellé anime-beatek tömkelege. Angol nyelvű dalai reggeli kávé helyett is megállják a helyüket, miközben magyar nyelvre váltásával a közepes tempó kedvelőinek is ideális választás ez a budapesti projekt.

NND

A rengeteg trap jelentkezőből idén NND (azaz Nándi) dala volt az egyik legérdekesebb. Autentikus sadboy trap egy melankólikus alapra, egy fülbemászó hookkal. Nagyon könnyen el tud bukni egy ilyen, de ennek a hajdúböszörményi srácnak sikerült nem elkövetni a klasszikus hibákat.

Ancient Spaceships

A psych pop-ot játszó, a közelmúlt indie irányzatait vegyítő Ancient Spaceships idén debütált ’Dream Well Tonight’ című koncepcióalbumával, mely Juhász Zoli frontember gyerekkori, Mézga Aladár által ihletett, egészen komoly űrhajó-építési terveiből táplálkozik. Azóta az univerzum felfedezéséhez inkább a zenélést tartják megfelelőbb, ám cseppet sem egyszerűbb megoldásnak. Merengő, érzelmekkel teli, fejlődésre, változásra reflektáló zenéjüket most leginkább fesztiválok közönségei elé vinnék.

Human Ramen

Idén nyáron nagyot szólt a ‘yes no yes’ című debütáló albumuk, az emo/indie punkot művelő, többek közt Camp Koala, Umreti Fit és Észlelés-tagokból álló Human Ramen pedig azóta végigjárt egy csomó fesztivált és klubot, ahol kivétel nélkül megtáncoltatták a közönséget. Kíváncsian várjuk, mi lesz a következő dobásuk. 

Pandóra Projekt

A Pandora Projektet 2021 elején alapította Major Dóra és Végh Janka Zsuzsanna, akik indie-folk-ként definiált hangzásukat vidékről érkezve Budapesten találták meg. Az azóta zenekarrá kiegészült formáció idén rengeteg helyen megfordult, többek között a Gozsdu udvarban, az A38 Hajón és a Művészetek Völgyében is. Táncolható, mozgalmas zenéjükkel fel kívánják szabadítani közönségüket, hogy velük együtt énekeljék-ugrálják ki problémáikat.

Commodore Mozart

Azt hittétek a chiptune-nintendocore halott? Nagyot tévedtetek, hiszen itt van a Commodore Mozart és bebizonyítja az ellenkezőjét. 64-bit mindenre elég úgy néz ki, a pályamű pedig lazán hozza a műfaj kötelező köreit.

boebeck

boebeck a pécsi dalszerző és énekes Andl-Beck Boróka művészi alteregója, aki zongorán kísérve írja és adja elő önreflexív, szövegközpontú dalait. Szerzői világában a szeretet és a hiány az, ami leginkább inspirálja. Egyelőre két dala elérhető, az “i am not” és a “red stars”, de már az A38 és a BMC mellett több helyszínen és fesztiválon is megtalálható volt fellépőként. Magyarországi munkálkodása mellett egy európai szintérre való kitörésen is álmodozik. Dalaiban érzékeny zongoradallamokon és őszinte dalszövegeken keresztül tekinthetnek a hallgatók önmagukba.

towpe

Dóczi Peti szólóprojektjével az év elején kezdte bontogatni szárnyait, azóta nemrég megjelent első EP-je is, amivel bővebben foglalkoztunk megjelenésekor. Egyszerre nosztalgikus mégis jövőbe mutató, álomszerű downtempo popot játszik, ami akár a tengeren túlról is jöhetne. Élőben két fővel fog kiegészülni, hogy a soksávos hangzást át tudja adni. Ha szürreális beatekre szeretnél ellazulni csekkold az anyagait. 

ONAKOM

A civilben grafikusként és motion designerként dolgozó Birinyi Tamás zenei projektjében elmosódnak a műfaji és formai határok, a kísérleti sound design, a downtempo és a bass music permeén mozognak az atmoszferikus dalok, melyek májusban egy Obscure című EP formájában jelentek meg. 

BeBe

A Bebe szeretné behozni itthonra a szomorú-feminista, dühös, ám cuki bubblegum típusú női rappet. A két képzős végző festő dalait a magánéletük, de közélet is inspirálja, túl nagy hírnévre nem vágynak, de azért a Toldiban szívesen fellépnének.

ajsa luna

Ajsa Luna néhány éve kezdett el saját zenéket írni, az elmúlt évben viszont már Hundred Sins alapjaira is énekelt. Idén érkezett meg bemutatkozó EP-je ami azóta szépen gyűjti a lejátszásokat az online platformokon. Szövegei mesebeliek, az alapok pedig atmoszférikusak. Ha érdekel az igazi minőségi elektro-pop, ő a te előadód. 

Bonerjams

A kecskeméti Bonerjams három tagot számlál, akik egymást inspirálva próbálják kiélni kreativitásukat a lehető legkevesebb kompromisszum nélkül. Zenéjük progresszív, gitárral teli, feszült, zajos és kaotikus. Elérhető már első albumuk és klipjük is, aki elmerülne a trió történetében, mind instrumentális, mind vokállal tarkított dalokon keresztül megteheti ezt. 

CVA Disco

Demójukkal nevezett a CVA Disco, lendületes tánczenéjükben a különlegességüket a csapat nemzetközi összeállítása, és a változatos inspirációk adják. A jazzes dél-amerikai és balkáni hatásokból építkezve tudnak újat mutatni.

Naturakwa

A Naturakwa a budapesti Endrődy Sándor egyszemélyes együttese, mely 2019-ben debütált “Őszt láttam nyáron” című albumával. A kezdetleges singer-songwriter vonal után inkább a pszichedelikus irányba kezdett elmenni a projekt, azonban elmondása szerint, következő dalain most műfaji megkötés nélkül dolgozik. Fontosabb inspirációi közt vannak többek közt az AJJ, The Cure, Sufijan Stevens vagy Cseh Tamás. Naturakwa szeretné ‘önmagát adni’ és bemutatkozni egy minél nagyobb közönségnek, mivel sok fellépési lehetősége eddig nem volt. Nosztalgikus zenéje kiváló lehet atmoszférának hosszú utakhoz, vagy poszt-magyaralter bulikhoz.

Hocuspony

A trú garázsszellemiség jegyében a tavaly egy próbatermi demóval debütáló és azóta is élőzenés formátumban operáló Hocuspony még nincs jelen zenemegosztó felületeken Valódi Stúdiós Felvétellel, de az idei feszitvál -és klubszezon során számtalanszor lehetett találkozni velük és a nyers, koszos és energikus hangzásukkal, amihez ráadásul magyar nyelvű dalszövegek társulnak.

denevér

A Denevér egy csepeli/chilei duó, akik post-punkot játszanak. A pályaműt a hátán viszi a basszusfutam, de ezzel nincs is semmi baj. Emellett jó az ének és a szólógitár is teljesen rendben van. Nagyon összerakott produkció, hallatszik a dalban egyfajta megfontoltság is. Nem váltja meg a világot, de addig is egy remek zúzós szám.

Zsűri

Jókay Kristóf és Szigeti Patrik

A KERET blog két főszerkesztője

Fiel Sebastian

Az On The Low kiadó alapítója

Kolbenheyer Erik

Az Exiles kiadó alapítója

Dorozsmai Gergő

Producer, zenész (Gustave Tiger, Mayberian Sanskülotts, The Moog)

Fekete Giorgio

A Carson Coma frontembere

Sebő és Gergő

A Platon Karataev két frontembere

Jezerszky Viki

A Kolorádó zenei szervezője, a Csaknekedkislány managere, az AZVLM-ből a V

Biczó Andi

A phenom’enon zenei szerkesztője, a Budapest Park munkatársa

Czeglédi Szasza

A Bánkitó és az Akvárium zenei szervezője, a Run Over Dogs frontembere

Sajó Dávid

Az After Podcast házigazdája, a Telex újságírója

Kocsis András

A KERET és a Kikeltető alapítója
Köszönjük