Szívmelengető dallamok és emberpróbáló zaj
február 1, 2018

A Magyarország legjobb zenekara.

Na várjunk csak! Had gondolom ezt végig alaposabban! Elhamarkodott kijelentés, nem szoktam és nem is szabad, hasonló megállapításokat tenni. Sokan nem fognak egyetérteni, a zene szubjektív dolog és még csak nem is ismerek minden hazai bandát. Szóval: A a kedvenc mai magyar zenekarom!

Free jazz-nek „hazudott” stoner rock, eklektikus hangorgia, idegtépő pszichedélia. Stenk és precizitás, szívmelengető dallamok és emberpróbáló zaj váltakozik ebben storyban. Hangszerről hangszerre terjednek a történetek, mesélnek jóról és rosszról, de minden alkalommal máshogy. Legutóbb két egymást negyed órára követő fellépésüket hallgattam meg és örömmel mondhatom megérte. Az anyag elméletileg ugyanaz volt, mégis hangulatában és felépítésében merőben más előadást láthattam. Figyelemre méltó mennyire érzik egymást a srácok. Mondanom sem kell, hogy profi zenészekről beszélünk, nevüket több formációból is ismerhetjük. A dobok mellett Halmos András (Pop Ivan, Chakra Hacker, Santa Diver, Kampec Dolores), basszuson és gitáron Hock Ernő (Grencsó Kollektíva, The Qualitions, Dresch Quartet) és gitáron Mészaros Ádám (Erik Sumo Band, Péterfy Bori & Love Band).

A „jü” szó egyébként a kínai megfelelője a „flow” kifejezésnek, melynek élményét garantáltan megkapjuk.

Komoly szerepet kapnak a különböző effektpedálok, melyek valósággal ellepik a színpadot. Első lemezük a summa a RareNoise Records gondozásában látott napvilágot, amit én első hallás után megvettem.

Szerző: Kutya