Összeszedtük a tél legjobb hazai megjelenéseit
március 19, 2020

A csillagászati tavasz előtti utolsó pillanatban nézzük csak, mikkel kényeztetett minket 2019 utolsó és 2020 első két hónapja. Decemberben nem pihentek zenészeink és rengeteg szuper új dallal ajándékoztak meg minket, majd az újévben is folytatták hallójárataink ingerlését. Ebben a három hónapban volt mindenféle: karácsonyi szerzeménytől kezdve, szakítás utáni csajhimnuszon és igazi alter muzsikán át, a népdalok és modern egyvelegéig. Extra adag hallgatni és néznivaló, ami most különösen jól jöhet. A listát végig is hallgathatjátok, alább pedig bővebben is kibontottuk a tartalmát. 

December:

Cz.K. Sebő – Out of Words

Kezdésnek rögtön a Platon Karatev-ből is ismerős Cz.K. Sebő instrumentális szerzeményeit ölelhettük fülünkhöz és lelkünkhöz, aki ráadásul nem egy, hanem rögtön három új muzsikával rukkolt elő. A számok címe egy mondatot alkot, sorrendben: Out Of Words, Maybe I Should Let It Loose. Sebő a megjelent triót csöndes háttérdaloknak ajánlja.

  • Legutóbb Junction című lemezével kapcsolatban írtunk róla, illetve ő volt új Klubest-sorozatunk egyik első fellépője is.

Szabó Benedek és a Galaxisok – Első Szám

Számomra ez a dal a kora tavaszi, késő őszi, kellemesen napos, mégis tehetetlen vasárnap délutánokat idézi meg. Amikor azt se tudja az ember, hogy mihez is kezdjen magával, utál mindent és mindenkit – de azért mégse. Nem a dühös utálatra gondolok itt, hanem arra a nyugodt „ma ilyen lábbal keltem” érzésre, ami úgyis elmúlik majd. Egyébként a január közepén megjelent Cím Nélkül Ötödik Lemez második klipes dala az ‘Első Szám’. A benne hallható vokált Csordás Zita énekli, a rendezői és operatőri munkákat pedig Konkol Máté és Papp Tamás tudhatja magáénak.

titokzatostelepesek – Never Odd Or Even

A tavalyi Kikeltetőn is döntőbe jutó szentendrei zenekar bemutatkozó albuma Never Odd Or Even névre hallgat. A srácok ötvözik a jazzes-hiphopos hangzást, azzal a különlegeséggel, hogy gitár nélkül, viszont két basszusgitárral muzsikálnak. Pantali Lőrinc (Sickpicnic) szaxofonjátékával kiegészülve készült el a decemberben megjelent kilencszámos LP.

  • A Kikeltetős fellépésüket itt lehet visszanézni.

Mordái – Hidegen fújnak a szelek

A korábbról ismerős Nóvé Soma-féle népdalfeldolgozások továbbfejlődése a Mordái. A januárban megjelenő nagylemezük – mely később még szóba kerül – ízelítője a ‘Hidegen fújnak a szelek’ az eredeti szerzemény roppant erős átdolgozása, melyhez pusztákat megidéző képes anyag társul.

  • A srácok a KERET Sessions sorozatában is osztották a libabőrt.

Skeemers – Bathroom Song

A koncertre járó közönség által már rég ismert ‘Bathroom Song’ végre megkapta megérdemelt klipjét. Érdekesség, hogy ennek a szakítás utáni csajhimnuszként is emlegetett slágernek a klipjében feltűnik a Blahalouisianaból ismert Schoblocher Barbi és több más vendégszereplő is. Akik pedig eddig olyan balgák voltak, mint én is, és nem vették teljesen górcső alá a banda munkásságát, ez a dal most tuti felkerül a 2020-as girl power lejátszási listájukra és jó lehet akár egy bulira készülni vagy csak táncolni a szobában.

  • Legutóbbi Skeemers-interjúnkat itt találjátok.

Dope Calypso – New Car Stereo és Kowabunga Drops

A ‘New Car Stereo’ az ötödik lemez második megjelent dala. Előrevetít egy nyugodtabb hangulatvilágot a tavasszal megjelenő albumról. A fiúk persze nem voltak restek és még megörvendeztettek minket egy karácsonykor megjelenő klippel is, ami ezúttal a ‘Kkowabunga Drops’ című dalukhoz készült. A videó a megszokott mókás formában a vadnyugat világát idézi meg.

Szabó Benedek, Sallai László – Karácsonyi kislemez 2019

Már ránk fért néhány menő új karácsonyi szám a régiek mellé. Főleg, ha ez olyan nagyszerű dalszerzőktől származik, mint Szabó Benedek és Sallai László. A 2018-as újító karácsonyi dalokat tartalmazó kislemez után 2019-re is tartogattak nekünk még kettő számot a témában. A korábbihoz hasonlóan egyet Benedek, egyet pedig Laci énekel. A srácoknak köszönhetően már mindenki talál olyan karácsonyi slágert, amitől nem mászik fel a falra és teljes azonosulással tudja dúdolni.

The Qualitons – Kexek

A The Qualitons által feldolgozott öt KEX dal egyike az ‘Elszállt egy hajó a szélben’, így a hónapban először ez jelent meg a teljes, Kexek névre hallgató albumról. A 19-es évben Amerikát és a KEXP-t is megjáró megjáró zenekar funk-beat hangzásra alakítva rögzítette a szerzeményt. Különlegesség, hogy ezt a dalt a zenekar dobosa énekli és főként az ő elgondolásai érvényesültek az átdolgozásakor. December 23-án aztán az egész lemez megérkezett, mintegy elő-karácsonyi ajándékként.

  • Tengerentúli látogatásukkal kapcsolatos exkluzív cikkünket itt olvashatjátok, Green to yellow c. daluk pedig az előző évtized legjobb magyar dalait felsoroló listánkban is helyet kapott.

Mezumm – Darkness at Noon

A Mezumm zenekar debütáló dala a januárban megjelenő albumukról, ‘Darkness at Noon’ címre hallgat. Az instrumentális muzsika megjelenése óta megtartotta enyhén borongós életem filmjének háttérzenéje hangulatát.

    • A szerzeményről itt értekeztünk bővebben.

Phantasy Bureau – Daphne (Illés remix)

A Phantasy Bureau indie-new wave zenekar harmadik kislemezén megjelenő dalhoz, a ‘Daphne’-hoz készített remixet Nagy Illés, mely az új képes anyag alapját adja. A szerzemény a görög mitológiához nyúl vissza, melynek hangulatát a videó is elég erősen visszaadja.

Csóka Ági – Hunger

Csóka Ági új, ‘Hunger’ című dala és a hozzá készült animáció egy olyan audiovizuális utazásra invitált minket, amiből nem akarunk visszatérni. Ági letisztult stílusa és kellemes hangja kényezteti a hallgatók fülét, Szujó Alexandra grafikája pedig megköti a figyelmünket, mint a beton. Szerencsére az ígéretek szerint ez még csak az előjátéka egy hosszabb kollaborációnak.

  • Ági itt mesélt hosszabban a trackről.

Exotic Girlfriend – Eastern Europian Accent

A Kikeltető legutóbbi szériájában záróbuliig jutó Exotic Girlfriend ‘Eastern Europian Accent’ című dalához készült klippel örvendeztetett meg minket decemberben. A dal és a videó is a szörnyű első randi világát idézi meg, kellemes, néhol csilingelő, dallamos alappal.

  • Erről a dalról is írtunk egy cikket.

BUZZ – Inside

A BUZZ egy friss és ropogós hét és fél perces instrumentális nótával rukkolt elő az év utolsó hónapjára. A kezdeti nyugodtabb játékot egyszer csak egy zúzós rész váltja fel, kicsit arra emlékeztet, mintha egy akciófilmben látnánk egy menekülési jelenetet. Ez a szerzemény a stoner/posztrockban utazó srácok bemutatkozó dala, mely a már 2020-ban megjelent EP-jük zárásaként szerepel és borítékolja a figyelmünket okos építkezésével.

Shakin’ – Be Gentle!

A 2016 óta aktív Shakin’ egy debütáló albummal lepett meg minket 2019 végére. A 14 dalt tartalmazó LP Be Gentle! névre hallgat. A lemezen mindenki találhat kedvére valót a kicsit bluesosabb lágy dallamoktól kezdve, az igazán punkos jegyeket hordozó számokig.

Másfél – Veseszörp

A Másfél Veseszörp című dalához készült életműösszegző videó is decemberben látott napvilágot. A dal maga még egy 1998-as albumról származik és lett remasterelve.

Képzelt Város – Samizdat

Akik a zenei paletta keményebb végét szeretik, azok is kaptak a fa alá a Képzelt Város Samizdat névre hallgató visszatérő dalával. A zenekar egy hosszabb csend után állt elő az új videóval, mellyel felvisznek minket egészen a Bazilika tetejéig. Ez a szám egyébként az új lemezük címadó dala.

Ricsárdgír – Smackleves

Decemberben érkezett meg a Ricsárdgír sokak által várt új lemeze, a Rise of the Koala, melyről a ‘Smackleves’ című dal klipet is kapott. A szám persze a szokásos „ricsárdgíres” stílusban boncolgat nagyon fontos kérdéseket, de ahogy általában már tőlük megszoktuk, úgy most sem lehet ezt az élményt átadni szóban.

  • A srácokról itt írtunk utoljára.

Január:

Cz.K. Sebő – Chamomile

Ha azt hinnénk, Sebő megpihent, mielőtt nekivágott nyugatnak, tévedünk. Távozása előtt gyorsan meglepett minket még egy klippel, amit a ‘Chamoile’ című dalához forgattak, és melyre különösen büszkék vagyunk, mert fotós/videósunk, Komróczki Dia is segédkezett benne. Nem mellesleg ez az első dala, ahol dob és basszus is hallható. A szám maga valahol a de jól lehet rá szusszanni és a mégis csak táncolnék rá határmezsgyéjén fekszik, de talán a hozzá készült videó koncepciója is ez volt. Ami nem mellesleg magyar alter cameókkal dúsított.

Szabó Benedek és a Galaxisok – Cím Nélküli Ötödik Lemez

A tavalyi klipes ízelítők után megérkezett januárra Szabó Benedekék ötödik lemeze is. A közönség nagy elégedettségére ez az album inkább az első három korong hangzásvilágára hasonlít. Olyan, már előre láthatóan klasszikusokkal, mint a ‘Már megint’, a ‘Szép volt’ és ‘Az út vége’, de nehéz kiemelni olyan szeletét, amiben nincs meg ez a potenciál. Lényegében ez egy igazi galaxisos, lendületes, múltidéző „basszátok meg” (ha káromkodni nem ér, akkor „nesze nektek”) album, amit csak ajánlani tudok.

Platon Karataev – Wolf Throats

Azt hiszem, már jól megtanult lecke, hogy a Platon Karataev zenekar és Dobos Emőke közös munkájából még rossz nem sült el. Most sincs másképp a januárban bemutatott ‘Wolf Throats’ névre hallgató klipes dal esetében sem. A zene mélyről feltörő energiáit nagyon jól megtámogatja, sőt, fel is erősíti a videóból áradó atmoszféra. Ez a dal egyébként harmadikként jelent meg a májusra várható Atoms című lemezről.

  • 2019 novemberében készítettünk interjút a srácokkal, itt olvashatjátok.

The Bluebay Foxes – Lights Off

A Eurosonicot – és annak idején a Kikeltetőt is – megjáró The Bluebay Foxes a következő nagylemezük elsőként megjelentetett dalához készített klipet. A dal felismerhetően „bluebay-es”, de hangzásban mégis kicsit más, mint az első albumról megszokott,egyértelműen a kvartetthez köthető daloké. A szám és a mozgókép is belső feszültségben gazdag érzetet kelt, a zenei rész fokozatosan egyre feszesebb dobjával és a képek sejtelmességével.

  • A holland útról és a videóról itt faggattuk őket.

Csaknekedkislány – Kobraszív

Sokat vártunk rá, de megérte. A Csaknekedkislány hosszú évek után új, Kobraszív névre hallgató lemezzel jelentkezett. A zenekar ezen albuma is hozza a megszokott táncolható minőségi zenét, olyan frappáns szövegekkel, amiket egyből megjegyez az ember. A daloknak amúgy is lett egy olyan lüktetése, hogy némelyik refrént a szám végére már az első hallgatásnál együtt lehetett énekelni a zenekarral. A teljes anyag végighallgatása után pedig szinte biztos, hogy egy cipőtalp sem marad majd érintetlen koncertjeik végére.

  • Utoljára szeptemberben, a KERET Sessions-ös vendégeskedésük révén írtunk róluk.

Kaktus – Columbo

A Kaktus most először adott ki magyar dalt egy live session keretein belül, ami nálunk lett bemutatva. Az új szám ‘Columbo’ névre hallgat és feszült, sötét hangulatot áraszt magából.

Madrapur – Hoppá!

Az alapvetően Békés megyei, alteros punkos zenekar új klipjét ‘Hoppá!’ című dalukhoz forgatta. Ez a videós anyag a márciusban megjelent második nagylemezük előfutára is. A klip egy ködös éjszakán játszódik, amit egy fiú és lány tölt együtt, egyébként ez tök jó hangulatot teremt a dalszöveg mellé, amit valószínűleg mindenki megért, aki már szeretett volna valaki potenciálissal csak még egy kis időt tölteni.

  • Tavasszal mi is írtunk róluk egysnittes koncertfelvételük kapcsán.

Mordái

A decemberben debütált – és korábban említett – pusztában futkosós videó után megjelent a Mordái első címnélküli albuma, illetve előtte az ‘Azt’ című dal is bemutatásra került. Ahogy már írtuk korábban, az egész albumra jellemző a népzenék és a mai modern vegyítése, így egyszerre hallhatunk szaxofont és brácsát is a dalokban. A lemezen tíz dal kapott helyet és mind egy kicsit különleges, de mégis jól működő egyvelegét adja a háttérben gitár és szaxofon hangsúlyos népdal soroknak.

  • Az ‘Azt’ című szerzemény debütálásáról bővebben is olvashattatok nálunk.

Samurai Drive – Neon Side

Nóvé Soma új duójának zenés-videós anyaga ‘Neon Side’ című dalukhoz készült. A letisztult, egyszerű ritmus, a bluesos hangzás keveredik egy neonfényes képi világgal. A szerzemény számomra egy elképzelt film hátterében is játszódhatna, annyira jó lüktetése van a lágyabb és erőteljesebb pillanatoknak.

Yorgos – World in our Heads

A Deep Glaze-ből és FOMO-ból is ismerős Yorgos fogta magát és készített egy elektronikus anyagot, mert miért is ne? Azoknak sem kell azonban megijedniük, akik ezeket a zenéket nem kedvelik annyira, mert Yorgos elég minőségi muzsikát hozott össze, és még az elektronikához hozzám hasonlóan botfülű személyek számára is élvezetes perceket ad.

  • Erről a kiadványról is olvashattok bővebben a KERET-en.

Mmamt – Meztelen

Az Egyedi Péter által jegyzett Mindenkinek megvan a maga története (Mmamt) névre hallgató szóló, de mégsem projekt első klipje a ‘Meztelen’ című dalhoz készült, Scherer Péter főszereplésével. A videót Reisz Gábor jegyzi, akinek neve ismerős lehet a Rossz versek és a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan révén. A képi anyag az az igazi low-budget csoda, ami megmutatja, hogy nem mindig kell elszállni pénzügyileg ahhoz, hogy valami maradandót alkossunk. A dal és a videó kéz a kézben járva egészíti ki egymást egy borongós remekművé.

  • A Mmamt lemez dalairól írtunk cikket is korábban.

Ivan & The Parazol – Néha kevés, néha több

Január végére még éppen megjelent az Ivan & the Parazol új, ‘Néha kevés, néha több’ névre hallgató anyaga az Aurevoirból ismert Agócs Márton közreműködésével. A klipet hozzá pedig Hartung Attila rendezte, igazi színészparádéval, hogy csak Trokán Nóra vagy Törőcsik Franciska nevét említsem. A dal refrénje egyébként a tőlük már jól megszokott fülbemászó és ott is maradó struktúrát követi.

Antilope Kid – Szia Uram

Meme gyártós dalszöveg videóval ajándékozott meg minket Antilope Kid. Új szerzeménye ‘Szia Uram’ névre hallgat és elég erős képet fest mai világunkról. Igazából ezt a dalt nehéz lenne leírni, inkább hallgassa meg és élje át az élményt mindenki.

Isle Of Man – Missing Places

Az Isle Of Man zenekar új EP-jének címe Missing Places. A kezdeti rockos, borongós hangulat átvált egy futurisztikus szintetizátor hangsúlyú muzsikává, majd egy letisztult experimentális irányt vesz.

  • Egy korábbi klipjükhöz készült werkfotóinkat itt találjátok.

Laiho – Evolve

A Laiho formációnak a most megjelent négyszámos Evolve névre keresztelt EP-je az első kislemeze. Szerintem fogunk még bőven hallani róla, hiszen remekül keveri a jazzes, indie-s hangzást a kellemes női vokállal és némi popos könnyedséggel. Sőt, az EP harmadik, ‘Golden Dragonfly’ című dala a lélekben punkrockosabb személyeknek is kínál egy kis csemegét. 

Monstaz. – Tomorrow I Could Be Happy

Monstaz. új, igazán lendületes ‘Tomorrow I Could Be Happy’ című új szerzeményét egy cruise videóval támogatta meg. A képi anyagban lényegében budapesti utcaképek láthatók. A dal meglehetősen vidám parti hangulatot kölcsönzött a szobámba, amit meghallva nem lehet csak úgy a fenekünkön maradni és ilyen formán az egész egy olyan optimista életérzést ad tovább, amire a borongósabb, hideg téli napokon az embernek néha szüksége van.

OIEE – Hanna Focus

OIEE új, Hanna Focus című elektronikus szerzeménye is januárban debütált. Horváth Hanna hangja tökéletesen illeszkedik a soulos, deep housos dalba.

  • Kocsis Bence a szerzeményről itt mesélt bővebben.

Phantasy Bureau – Ambivalentika

Ahogy decemberben, úgy januárban is megajándékozott minket egy friss megjelenéssel a Phantasy Bureau. Míg az akkori csak ízelítő volt, mostanra megjelent a teljes kislemez. Az EP hangzására jellemző a sötétség és a hidegség, illetve a görög mitológia megidézése.

Csókacsaládnak! – Plan A

Csóka Ágink ‘Plan’ A című demója ismét egy különleges élményt ad. Elképzelt film főhősének érezheti magát tőle az ember. A kiegyensúlyozott gitár, az egyszerű, egyenletes dob aláfestés és a kellemesen búgó ének akaratlanul is arra készteti az embert, hogy behunyt szemmel fantáziáljon élete filmjéről. 

Christopher Waver – Street Level, Scrambled Influence

Christopher Wavernek is jelent meg ebben a hónapban újdonsága. Dupla singleje Street Level és Scrambled Influence névre hallgat. A disco és house elemeit vegyítő dalok megalapozzák a klasszikus szombatesti bulizás hangulatát, vegyítve a kellemes, első igazán meleg januári napsugarak érzetével. Így a számok tökéletesek mind egy partiba, mind egy nyugodt vasárnap délutánra.

  • Egy korábbi EP-jéről így írtunk.

Február:

Szabó Benedek és a Galaxisok – Már Megint

Természetesen Szabó Benedekék februárban sem álltak le a kontentgyártással és a már slágernek mondható ‘Már Megint’ című egysorosukhoz készítettek klipet. A videóban a zenekar tagjai mellett megjelenik például a többek között az Esti Kornélból is ismert Horváth Kristóf, a Platon Karataev Czakó-Kuraly Sebestyéne, vagy a KERET alapító Kocsis Andris is.

Carson Coma – Én Még Sohasem

A Carson Coma-s srácok is megajándékoztak minket februárban egy új, ráadásul klipes dallal, melynek elkészítésében Komróczki Diánk is együttműködött. A képi világában élénk, vibráló, dinamikus, figyelmet megragadó videó nagyon jól megtámogatja a zene sodrását. A dal a cím három szava köré épül, egyfajta nosztalgiával fűszerezve azt. Ahogy azt már tőlük megszokhattuk, a szerzemény hallatán mindenkinek táncolhatnékja lesz, én is csak a rend kedvéért maradtam ülve most a beszámoló írása során.

  • Velük legutóbb a blogon akkor találkozhattatok, amikor a Klipszemlés tarolásukról írtunk.

Feed The Mogul – Hit So Hard

Éles kontrasztok, erős kameramozgások adják az alapját a Feed The Mogul új videós dalának a ‘Hit So Hard’-nak. A keményebb műfajokat kedvelőknek igazi csemege volt ez a dal februárban. Zúzós dobbal, kőkemény riffekkel és erőteljes vokállal dobogtatja meg az ember hallójáratainak kapuit. Emellé jön a klip dinamikája a vibráló képváltásokkal és a hallgató hirtelen egy nem létező pogó közepén érzi tőle magát.

  • Korábban írtunk már róluk egy másik videójuk debütálása során.

BUZZ – Valium

A srácok még decemberben megszellőztették az ‘Inside’ névre keresztelt dalt, hogy aztán egy háromszámos EP-vel jelentkezzenek az év legrövidebb hónapjában, melynek Valium lett a címe. A stoner, postrock anyag húsz perc tömény, karcos instrumentális zenével támogatja meg a borongósabb napokat. A kislemezről nekem az ‘Inside’ nyerte el leginkább a tetszésem, de mindenki válogasson kedvére ezekből a headbangelős nótákból.

The California Nightmares – Snort Cocaine

A garázszenekaros hangzás vizeire evez minket ‘Snort Cocain’ című új dalával a Kikeltetőből is ismerős The California Nightmares. Tökös gitárhangzás és lendületes dob viszi végig a közel négy perces dal lüktetését. Tipikusan az a dal ez, amire koncerteken megőrül a közönség, még ha elsőre is hallja.

Lemurian Folk Songs – Logos

A Lemurian Folk Songs új albummal jelentkezett februárban, mely a Logos nevet kapta. A dalokhoz leginkább az fűzhető hozzá, hogy csukd be a szemed és élvezd, és valószínűleg teljesen más lesz az élmény, ha a téli langyos napsugarak sütnek az arcodra, vagy ha lágyan kopogtat az eső a szemhéjadon.

  • Az albumról jóval részletesebben itt olvashattok.

Christopher Waver – Street Level

A januárban megjelent egyik dalához készített klipet februárra Christopher Waver. A retro felvételek új köntösbe bújtatva különös összhangot ápolnak a zenével.

KYTARO – Mastalgia

Egy moszkvai stúdióban rögzített felvétellel jelentkezett a KYTARO. A dal ‘Mastalgia’ névre hallgat és egy instrumentális utazásra invitálja a hallgatóságot. A trió egy feszült hangvételű anyaggal jelentkezett és olyan érzéseket kelt az emberben, hogy még véletlen se szeretné megállítani a zenét egy pillanatra sem.

Baboon King – Folk Songs of a Baboon Nation

A Baboon King debütáló albuma is ehónapban jelent meg. A Folk Songs of a Baboon Nation 8 számot tartalmaz. Az enyhén recsegős felvételek olyan érzést keltenek, mintha egy vasárnap délután hallgatná az ember a tehetséges szomszéd srácot játszani. A dalok megnyugtatják a hallgatót a hétköznapok rengetegében és a nyugalom szigetére repítik őt.

  • Az albumról bővebben itt írtunk.

Képzelt Város – Samizdat

A szintén erre a névre keresztelt decemberben megjelent dal után februárra megérkezett a teljes lemez is a Képzelt Várostól. A postrockot játszó zenekar négy év után jelentkezett új anyaggal. Az albumról rögtön három dalt meg is klipesítettek, a már említett ‘Samizdat’-ot, az ‘Unsound’ és a ‘Stolen Land’ című szerzeményeket. A lemez a maga depresszív hangzásvilágával nem egy könnyed délutáni darab, de a műfaj kedvelőinek mindenképp kötelező.

  • A lemezről készült írás a blogon itt olvasható.

Kihagytunk valamit? Irjátok meg a KERET Facebook csoportjába!