Kikeltető PÉNZ

Hangok a szomszédból

Lazer Viking
  • Milyen? alternatív, indie, kortárs pop, glam-rock
  • Mióta? 2015
  • Honnan? Prága, Csehország
  • Tetszeni fog, ha ezeket bírod: Wild Tides, Darwin Deez, King Charles
  • Facebook oldal

Lazer Viking, azaz Jakub ‘Kuba’ Kaifosz napjaink azon érdekes figuráinak egyike, akik képesek úgy szórakoztatni a közönséget, hogy közben szomorkás hangulatot teremtenek, de pont ez a nihil dob rá még egyet az önfeledt jókedvre. Saját maga úgy kategorizálta be ezt a jelenséget, hogy az összes kedvenc albuma, ami hatással volt művészetére, szomorú, ezért ebből merítve szeretne vidámságot sugározni. A hangzás szinte egy teljes megidézése az oaklandi oldieknak és a gumipop-queer-garage szcénának. Minden 4/4 ütemű és a szövegek az emberi középszerűség legszerencsésebb erkölcstelenségében úsznak.

A humoros, ámbár teljesen elmebetegnek tűnő szövegek és a szokatlan zenei stílus mögött hihetetlen muzikális tudás rejlik, s maga a névválasztás is megér egy misét. Egy korábbi Czeching interjú-ban beszámol zenéhez fűződő örök kötelékéről és arról is, hogy neve az An Albatross nevű zenekar I am the Lazer Viking c. számából ered. Hogy ezt miért furcsa? Aki valaha mélyebbre ásta már magát a grindecore/noisy hardcore-ban a Converge-nél, még attól is ismeretlenebb területnek hangzik, nemhogy egy eredetileg alter/indie-t játszó zenésztől. A szám egyetlen ismétlődő szövege Kuba üzenetét is magába foglalja: “Baby, this is rock and roll. Baby, will save your soul. I AM THE LAZER VIKING”.

Az enyhén magamutogató énekes-szövegíró emellett még egy garage-punk zenekarban is frontember szerepet tölt be, a többnyire cseh nyelven megszólaló Wild Tides-ban, akikkel idén év elején adták ki első nagylemezüket. Mr. Kaifosz, azaz Lazer Viking magánprodukciójával 2015 óta már két albumot tudhat maga mögött és a harmadikat, Cloud Nine névvel jelenleg is készíti.

A KERET bloghoz bárki hozzáférhet ingyen, azonban a fenntartása költségekkel jár. Szeretjük a kortárs magyar zenét, szeretünk ezzel foglalkozni, azonban a fennmaradásunkhoz és a fejlődésünkhöz szükségünk van a ti segítségetekre is! Havi rendszeres, vagy egyszeri adományoddal hozzájárulhatsz a missziónkhoz, hogy ezáltal az egész budapesti független színteret is támogasd.