Ponyvaklipet csavart rá a városra a (halál;orgazmus)
március 19, 2017

Régóta figyeljük a (halál;orgazmus) ténykedését a hazai posztavantgárd könnyűzenében. Pintér Gergőék produkcióját sokan a trash oldaláról közelítik meg, de épp legújabb klipjükben érnek össze látványosan a low-budget körülmények a hazai dalszövegekben fájóan elhanyagolt filozófiai-társadalmi kérdésekkel.

A Titkár a tavaly októberben megjelent Dinamikus Meditáció lemez B oldalának egyik húzódala, de fontos tisztában lenni azzal, hogy az egész lemez egy gigantikus tematikai egységet alkot. „A lemez elején ufókkal találkozik a főhős, aztán megvilágosodik, és hittérítő lesz belőle, majd politikai pályára lép, és végül eljut a  titkár  állapotba, aminek a végén ugye – mint jól látható – elhalálozik, és a következő dalokban találkozik az ördöggel, majd lerombolják az egész világot, és ő egy végtelen mantrába foszlik szét.”

A klippel még ősszel állt elő Gressai Ferdi, a zenekar dobosa, és egy szombati nap alatt vették fel a Zsiga bárban. A megvalósításban Juraszek Kriszti (díszletek, ruhák), Alagi Misi fényképész, illetve Káldi Zsolt segített, aki a kezdetek óta fogja a zenekar kezét, és a jelen videóban is fontos szerep jutott neki; ő az, aki a titkár fölött áll a hierarchiában.

Ha már a kezdetekről szó esett, a (halál;orgazmus) fontos mérföldkőhöz érkezik napokon belül, hiszen március végén 5. születésnapjukat fogják ünnepelni az A38 hajón. A társaság dalszövegeiért és színpadi performanszáért felelős Pintér Gergő elmondása szerint egy éve kezdett el hallani olyan pletykákat, miszerint ő egy sikeres zenekar frontembere.

„A polgári élet mindig veszélyezteti a zenekart: a tagok más területeken elért sikerei konkurenciát jelentenek,  a sikertelenség pedig akadályt, hogy a Maslow-piramis ily magasba törő csúcsaival foglalkozzunk, mint a (halál;orgazmus). A megoldás az, hogy mindig kell a hiteles tartalom, csak úgy kirakatzenekarként a siker hullámain szörfölgetve gyorsan szétrobbana az ügy.”

A születésnapi koncertek kívül is konkrét jövőképet festett elénk Gergő, aki egyébként rendkívül hálás és elégedett a hűséges rajongótáboruk miatt, de minden koncerten lát új, vigyorgó arcokat, ami még inkább inspirálja a zenekart.

„Szeretném az élmény totalitását növelni, eksztatikus, sáminisztikus szeánszokról álmodozom felfoghatatlanul őrült zenével és rituális táncokkal.”