Így láttátok ti a Glass Animals koncertjét
november 14, 2016

Másfél éven belül harmadjára látogatott hazánkba a Glass Animals. Az új hullámos brit elektronikus indie zászlóshajója a Millenáris Teátrumban rittyentett egy felejthetetlen koncertet november 9-én.

Bő két hónapja jelent meg a banda második albuma How to Be a Human Being címmel, így turnéjuk elsősorban az új lemez színpadra állításáról szól, de a két évvel ezelőtt kidobott slágereikből is játszottak, mint például a ‘Black Mambo’ vagy a ‘Hazey’. David Bayley-ék igazán szerethetik Magyarországot, hiszen a tavaly tavaszi Akváriumos fellépésük után az augusztusi Strand Fesztiválon is nagyszínpadoztak egyet, majd idén novemberre Budapest újra felkerült a turnéállomásaik közé. Ahogy telt az idő, úgy lettek egyre népszerűbbek hazánkban is, bár azok után, hogy egyébként a Coachellán és Glastonburyben is headline-oltak mi sem lepődtünk meg, hogy viszonylag hamar elfogytak a jegyek a novemberi bulijukra. A koncert után ismét mentünk egy kört az emberek között, hogy ők számoljanak be az élő show-ról.

  • Komróczki Dia fotóit egyébként itt nézhetitek meg a koncertről.

glasss-27-of-34

Réka

Voltál már valamelyik Glass Animals-koncerten tavaly?
Sajnos nem, tudtam mindkét tavalyi fellépésükről, de ez volt az első, és rohadt jó volt.

Hallgattad a nemrég megjelent új lemezüket? Szerinted hogy hangzott élőben?
Igen, folyamatosan azt hallgattam, hogy rástartoljak a koncertre. Az első számnál a hangosítás egy kicsit gáz volt, az éneket nem igazán hallottam, de utána ezt kijavították. Nyilván annyira nem értek hozzá, de fülem az van, és így éreztem. Akkor ijedtem meg igazából, amikor 22:40-kor elvonultak… De szerencsére visszajöttek, nagyon aranyos volt az énekes, hogy lejött az emberek közé, egy karnyújtásnyira volt tőlünk. Széttáncoltam magam.

Hogy érezted a helyszín jó választás volt?
Én még soha nem voltam itt koncerten, de nagyon nagyon szűknek éreztem az egészet. Ha hasonló szintű koncertet akarnék, azt nem ide szervezném.

glasss-29-of-34

Renátó

Voltál valamelyik korábbi koncertjükön?
Igen, én már voltam Glass Animalson, tavaly a Strand Feszten.

Hallgattad a How to Be a Human Being-et? Élőben hogy hangzott?
Persze hogy hallgattam. Élőben azért más volt, de nagyjából hasonló érzéseket váltott ki bennem, mint a stúdiófelvétel. Sokkal pörgősebb volt, meg az első lemezükhöz képest ez teljesen más volt. De természetesen tetszett.

Néhányan panaszkodtak a hangosításra, neked nem tűnt fel valami?
Hát egy kicsit úgy éreztem az elején, hogy amikor Dave énekelt, nem hallatszott ki mindig a szöveg. De a végére már rendben volt teljesen.

Hogy tetszett a Millenáris, mint helyszín?
A hely az szerintem jó, egyedül a ruhatár dolog volt túl szűkös. Meg kár, hogy hideg van… De ez egy jó helyszín, még soha nem voltam itt koncerten, nem egy felkapott, szokványos tér – mint mondjuk az Akvárium.

glasss-30-of-34

Eszter

Voltál már a tavalyi Glass Animals-koncertek valamelyikén?
Nem, ez volt az első. Nem is tudtam, hogy voltak, bár gondolom azokon nem voltak ennyien.

És milyenek az első benyomások?
Szerintem nagyon jó bulit csináltak, nagyon pörgött a srác (David). Inkább az előző albumokat hallgattam eddig, és nagyon örültem, hogy sokat játszottak arról is, lehetett velük énekelni.

Ha lenne rá befolyásod, hasonló stílusban kit hívnál el Budapestre?
Én őszintén szólva goára járok, szóval nem tudnék most hirtelen kit mondani :)

glasss-34-of-34

Attila

Ez volt az első Glass Animals koncerted?
Igen, ez volt az első, de tudtam, hogy mire jövök.

Hogy tetszett az új album élő hangszerelésben?
Hát figyelj, nem gondoltam volna, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye után jó hangulatban fog végződni a nap,  de 110 százalékos show-t toltak a srácok.

Milyen volt a helyszín?
Tök jó volt, de nekem kicsit hiányzott a vizuál. Az lett volna a hab a tortán, de amúgy nagyon jól volt belőve a hang.

Melyik volt a legjobb pillanata a koncertnek?
Már elfelejtettem melyik számnál, de volt egy olyan rész, amikor jött valami spotlight föntről. A vége felé, de azt hiszem a közepén is csinálták. Na akkor volt bennem egy ilyen „overflow” érzés.

Láttad, amikor Dave az utolsó előtt számnál bement az emberek közé?
Igen láttam, nagyon jó volt, rángatták a madzagot, szegény el is akadt párszor. De jók az ilyen közönség interactionök.

Mennyire érzed gyakorinak, hogy ilyen kaliberű zenekarok jönnek Budapestre?
Szerintem egyre több ilyen buli van, legalábbis viszonylag jó rendszerességgel látunk ilyen neveket. Tetszik, hogy van egy ilyen angol indie vonal is.

Fotók: Komróczki Dia