Így készülj az első koncertedre
szeptember 13, 2017

Minden amatőr, kezdő zenekar életében egyszer eljön az a bizonyos első este. Most persze nem arról az „első estéről” van szó, amikor tabuk nélkül kitárulkoztok egymás előtt, vagy ilyesmi.

Szóval egyszer eljut oda az adott banda, hogy először léphet az akár a Világot is jelenthető deszkákra. Na de a színpadra lépés előtt is lezajlik azért pár folyamat, melyeket a nagyközönség nem feltétlenül szemlélhet meg. Nézzük meg őket sorra:

A bepakolás

Ugye úgy néz ki a nagy nap, hogy a próbateremnél bepakoltok anya/apa, egy jó barát, vagy esetleg valamelyikőtök saját kocsijába, beszorítotok mindent, ami fontos és, ami kell, hogy az este biztosan jól süljön el. Viszont nem árt ha néhány fontos szempontot végigvesztek mielőtt fordul a slusszkulcs!

  • Mindig nézzétek át, hogy minden kábeletek jó-e, mert ha próbán nem is recseg, a színpadon biztosan kontaktos lesz!
  • Néhány nappal a koncert előtt cseréljetek húrt és kicsit nyúzzátok meg, hogy csökkentsétek a húrszakadás esélyét!
  • Nem árt, ha csináltok egy check-listet, hogy semmi ne maradjon a próbateremben, amikor koncertezni mentek!
  • Ha kisbusszal utaztok, mindig alaposan nézzétek át, hogy jó állapotban van-e, lehetőleg megbízható helyről béreljétek!
  • Ha lehet, mindent csomagoljatok/dobozoljatok be rendesen az útra!

A beállás

Megérkeztek a helyszínre és elkezditek bepakolni a cuccaitokat a helyre, ami ekkor még feltehetőleg üres, eltekintve néhány embertől, akik már ekkor a színpad, vagy a keverőpult körül szorgoskodnak. Ők a technikusok. Rájuk valahogy úgy kell tekinteni, mint félistenekre, akik ugyan a földi halandók kültakaróját viselik, mégis hatalmas hatalmuk van felettetek. Na persze nem kell túlmisztifikálni ennyire, de a lényeg, hogy legyetek velük kedvesek és segítőkészek, hiszen az estétek sikere majdnem annyira múlik rajtuk, mint saját magatokon.

A beállás egy olyan folyamat, amit meg kell tanulni. Elsőre minden kezdő zenekar bénázik, nem érti konkrétan mi is történik és a monitor itt nem az a monitor, amin otthon tolod a COD-ot.

Beállás közben mindig figyeljetek egymásra, illetve a technikus brigádra. Ők érted vannak és ha bármi segítségre van szükséged, vagy nem értesz valamit, nyugodtan kérdezz tőlük. Legyetek együttműködőek, a nagyok sem csinálják másként! Úgy helyezd az erősítőd és hangszered a színpadon, hogy a lehető legkényelmesebb legyen majd számodra koncert közben is. A monitor mindenkinél egyéni eset, ki mit szeret jobban hallani, mi alapján tud jobban tájékozódni játék közben. Ne feledd el, hogy fontos a jó kommunikáció a technikusokkal!

Sokszor nagyon meg vannak szorítva a beállások időben, ezért mindig nagyon figyeljetek, hogy ne a játékidőtökből, vagy esetleg a másik zenekar idejéből vegyetek el! Amikor azt kérik, hogy játszatok egyben, lehetőleg olyan számrészletet válasszatok, ahol minden egyszerre szól, hogy jól meglegyenek az arányok!

Koncert előtt

Megvolt a beállás, jól szól a cuccotok, minden jól működik.
A koncert előtti idő mindenkinek egyénileg telik. Próbáljatok meg lazítani és arra koncentrálni, hogy minden jól menjen. Van, aki gyorsan még átfutja a nehezebb futamokat, vagy beénekel, esetleg ledob két-három töményt. A lényeg, hogy ne rúgj be, mert akkor biztosan nem lesz jó, még akkor se, ha te úgy érzed! Különben sem kell félni!

A koncert

Felmentek a színpadra, a fények a szemedbe sütnek és megérzed a reflektorok melegét (remélhetőleg) tele a nézőtér, de az is lehet, hogy csak öt-hat ember lézeng a tánctéren, plusz a barátod/barátnőd, esetleg a szüleid. Akárhányan is vannak, sose ijedj meg!

Saját hitvallásom szerint mindig úgy kell kiállni, mintha a Glastonbury nagyszínpadán állnál százezer ember előtt. Sosem tudhatod, hogy a reflektorok vakító fénye mögött ki bújik meg!

Koncert után

Bontsatok pár sört/vizet/sós mogyorót és pihenjetek le, esetleg beszéljétek meg, kinek mi volt a tapasztalata. Ha még játszanak utánatok, akkor gyorsan pakoljátok el a cuccaitokat a színpadról, hogy ne akadályozzanak senkit se.
Mindig köszönjétek meg a technikusoknak a segítséget és a munkájukat, akkor is, ha esetleg nem egészen voltatok megelégedve befelé a hangzással! Nem árt, ha valahogyan felveszitek videóra a koncertetek, hogy ti is lássátok magatokat kívülről és legközelebb még jobbak legyetek!