Létezik magyar zene a nehéz reggelekre
november 21, 2017

A trash és a neogiccs évtizedében élünk, aligha lehet vitás. Már alig mozdít ki a komfortzónánkból a közösségi média iróniabugyra, és zenei fogyasztásunk, élményeink is erősen kapcsolódnak ehhez a sajátos esztétikához. Korándi Dávid Cappuccino jelenléte a magyar könnyűzenében több szempontból is üdítő számomra, de leginkább azért, mert a full őszinte gondolatok, az érzékeny dallamok legalább olyan fontos részét képezik zenéjének, mint a szétfolyó nihilbe mártott poposság. Új lemeze, a how many dreamless nights…(have you caused to the people of Kardoskút)…? itt és most debütál.

Dávid, aki amúgy a Felső Tízezer gitárosa, már mutatott nekünk egy számot az akkor még készülő albumáról, illetve tavasz közepén megjelenő első EP-jét is volt szerencsénk bemutatni nektek. Túl sokat nem is ecsetelném a cappuccino projekt zenei világát, hatásait és jelentőségét a poszt-Kispál éra magyar nyelvű alternatív rockzenéjében.

„Ez az ep igazából full random született, leginkább az államvizsgám környékén írtam a számokat, mert fasz kedvem sem volt tanulni.”

A hat számot felvonultató kislemez nagyon eklektikus, ami a zenei stílusokat illeti, intrójával és outrójával pedig a teljességérzetet is kimaxolja.

A második, ‘eszembe juthatna’ című track első perce is egy rövid intrónak felel meg, hogy utána elkezdődjön az album dreampopos, szétfolyós szövetre megírt része. A ‘te mutattad mac demarco-t’ a Platon Karataeves Sebővel az év nihill-himnusza is lehetne holtversenyben a Rock Band For Old Men ‘Eat Some Snacks & Cry’ című nótájával.

„Ezek a számok meglepően kedvesek lettek, meg ilyen kellemesek, kb. igyekeztem beérezni a volt barátnőmet, és próbálgattam neki írni a szövegeket, meg ilyenek. Először azt gondoltam, hogy nem is szeretném kiadni végül, aztán rájöttem hogy úgy is meghalok egyszer, szóval minden mindegy.”

Személyes kedvencem az igazi chillout, szintis, lo-fis, közben elektronikus fordulatokkal megspékelt ‘feláll tőled a vérnyomásom’, amit még nyáron vettek fel Dávidék a Pestépítős Hajnal Mártonnal. Az ‘outro’-t is meg kell említenem, noha a maga banális szerkezetével nem üti le a csillagokat a magyar zene egéről, de ez az emelkedett, érzelmes, instrumentális öt perc már két reggelemet oldotta meg vasárnap óta.

„Szóval eléggé megszerettem a számokat, szerintünk jól is sikerültek, tökre úgy érzem, hogy fejlődtünk minden téren. Úgy érzem, hogy el kéne kezdeni rendes zenekarként csapatni.”

  • December 7-én gyertek el a Kuplungba és nézzük meg tényleg érdemes-e rendes zenekarként működnie a Cappuccino Projektnek. Aznap este nem csak ők, hanem a Rock Band For Old Men is lemezbemutató koncertezik amúgy.