Azonnali hatállyal rám zárták az Aurórát
június 28, 2017

Az Auróra kertje a legjobb szpot a laptoppal dolgozóknak ebben a hőségben. Van áram, árnyék, hideg limonádé, ingyen wifi. Ma délután is épp itt számítóztam, amikor mentem volna egy kör italért, de már nem szolgáltak ki a pultnál. Akkor vettem észre, hogy körülöttem a helyiek vadul telefonálgatnak, és az csak Indexet kellett megnyitnom, hogy összeálljon a kép: a néhány héttel ezelőtti razzia után a józsefvárosi hatóságok most

azonnali hatállyal bezáratják az Auróra kioszkot és kertet.

A hivatalos indoklás lakossági bejelentésre hivatkozik, itt a helyszínen inkább kormánypárti összeesküvést sejtenek az emberek.

A Facebook népe felrobbant, a helyszínen gyűlnek az újságírók és az érdeklődők, akiknek – a hőség miatt pult híjján – van kirakva hideg limonádé. A szórakozóhely és közösségi tér védelmében kisebb tüntetést szerveztek még aznap délután.

Lukács Áron, az Auróra és a Bánkitó kommunikációs vezetője a helyszínen tartott egy sajtótájékoztatót, melyben leszögezte, hogy eddig semmilyen jogsértést nem követett el az Auróra, így a hely bezáratását egy összehangolt támadásként értelmezik az önkormányzat, a rendőrség, és a PestiSrácok újságírói részéről – hiszen

a pestisracok.hu-n 10 perccel azelőtt jelent meg a szórakozóhely bezáratásáról szóló hír, hogy az önkormányzat futárai kiérkeztek volna az Auróra utca 9-11. szám alá.

A kertet és az épületben működő vendéglátó egységet külön-külön indoklással záratták be, a kert ügyében a nagy nehezen megszerzett településképi határozat visszavonása szolgáltatott támadási felületet.

„A településképi bejelentés visszavonásának indoklása, hogy a kertben található épületek alapterülete meghaladja a 20 négyzetmétert. Egészen pontosan az egyikük 20,1 nm, a másik pedig 26 nm.

Érdekes, hogy ez a körülbelüli 16 személyes találkozó alkalmával nem derült ki, sőt, az eredeti engedélyen sincs feltüntetve kitételként.”

Az önkörmányzat határozatát a településképi bejelentés visszavonásáról június 19-én keltezték, ám csak a mai napon, június 28-án kézbesítették ellehetetlenítve a gyors fellebbezés lehetőségét.

Mindazonáltal az Auróra vezetői nem tartják jogszerűnek az eljárást, és hamarosan fellebbezéssel fognak élni a bezáratás ellen, jelenleg is jogászokkal konzultálnak.

Az Auróra közleménye szerint természetesen a vendéglátói tevékenységet megszüntetik, mondván eddig sem folytattak jogsértő magatartást, azonban

az összes program meg lesz tartva, a közösségi tér, a benne működő civilek irodáival továbbra is működni fog, csak italt nem lehet majd venni. 

A hely most közösségi finanszírozással próbálja pótolni az eddigi bevételének 80%-át adó pultok helyén maradó űrt.