Kikeltető PÉNZ

Keltető

Sex In The Black Hole
  • Milyen? 'plebs jazz'
  • Mióta? 2016
  • Honnan? Kecskemét
  • Tetszeni fog, ha ezeket bírod: zïp, Porteleki & Czitrom duó, Kamper
  • Facebook oldal

Mindig örülök, amikor progresszív, fiatal zenekarokat hallok, melyek nem Budapesten alakultak, hanem valamelyik vidéki városban. A Sex In The Black Hole nem csupán kecskemétiségével tűnik ki a mezőnyből, hanem zenei élmény tekintetében is.

Kifejezetten unalmasnak és meghaladottnak tartom a zenekarok bemutatásánál végigvenni a műfajokat és stíluselemeket, amelyek meghatározzák a játékukat, a Sex In The Black Hole esetében pedig ez felettébb nehezemre esik. A banda saját maga által kitalált ‘plebs jazz’ jelző elég jól szimbolizálja azt, amit ez az instrumentális, dob-basszus-gitár-szaxofon kvartett csinál.

A jazz mindig is furcsa bugyra volt a könnyűzenének, hiszen van benne valami zsigerien magasröptű, mégis pökhendi elitizmus, a komolyzenészek azonban sokszor csak nevetnek, ha valaki túldicséri a jazz-zenészek hangszeres tudását. Annyi biztos, hogy az összes műfaj közül ez az, amely hagyományosan a legtöbb improvizációs lehetőséget rejti magában. Egyébiránt épp ezt próbálja kimaxolni, animális, atmoszferikus, ötnegyedes, a hazai jazz-reneszánsz kitöltetlen réseibe illeszkedő zenéjével a Sex In The Black Hole.

“Élőben egy jazz-klubban biztos jól működik, de sok lehetőséget nem rejt magában.” mondta a zenekarról Somló Dani, én pedig szeretnék nem egyetérteni mondandójának egy részével, de egyelőre kénytelen vagyok beismerni, hogy amikor a Vanishing Point legkisebb szobájában láttam őket játszani, én sem tettem volna őket nagyobb színpadra.

Ez azonban nem értékítélet, hanem a zene természetéből adódó jellegzetesség. Olyan erejű zúzást (igen, ezért ‘plebs jazz’) hajtottak végre 15 álldogáló-üldögélő ember előtt, hogy abban a szűk egy órában a körülmények egyáltalán nem számítottak. Hangulatot, atmoszférát teremteni azt tudnak a srácok, kíváncsi vagyok, hogy milyen nagy távlatokban lehet gondolkozni ezzel a zenével, és ha beigazolódik, hogy sok kapu van előttük, akkor sikerül-e kinyitniuk mindet. Addig is itt a ‘Prometheus’, amit több másik számukkal egyetemben élőben is letesztelhettek szombaton, a Kék Lóban.

A KERET bloghoz bárki hozzáférhet ingyen, azonban a fenntartása költségekkel jár. Szeretjük a kortárs magyar zenét, szeretünk ezzel foglalkozni, azonban a fennmaradásunkhoz és a fejlődésünkhöz szükségünk van a ti segítségetekre is! Havi rendszeres, vagy egyszeri adományoddal hozzájárulhatsz a missziónkhoz, hogy ezáltal az egész budapesti független színteret is támogasd.