Rajongói kezébe adta a kamerát a 30Y
február 2, 2018

„Ha azt kérdezitek tőlem, mi a 30Y, valahogy nem tudok rá jól válaszolni. Mondhatom, persze, hogy egy zenekar, de nem ezt gondolom. Inkább azt, hogy valami, ami zenekar is, meg annyi minden más: emberek, akik találkoznak, emberek, akik belegyalogolnak más emberek világába, és olyankor színházat csinálnak, mondjuk, vagy könyvet, filmet vagy képet a falra, plakátot az utcára. Hogy minden, ami megérint minket, és minden, amihez nekünk van valami közünk, azt 30Y-nak gondolom kicsit.” A 30Y ezen hitvallásának ölelésében 2017 őszén valósággal összeköltözött rajongói kollektívájával; az Egy hét a Hajón majdnemfesztiválja alkalmával a budapesti közönséget engedték be komfortzónájuk és művészi világuk kapuján, de természetesen szívük örökbérletes csücskét, Pécset sem hagyhatták ki a buliból. Egy kétnapos összművészeti 30Y-fesztivál ott is kerekedett, ahol mindenki alkotóvá válhatott.

A projekt egyik szeleteként a zenekar együtt forgatta le a ‘Nevemre veszlek‘ című dal videoklipjét egy 20 fős, a közönségből verbuválódott stáb segítségével, akiket Seres Tamás rendező vezényelt és profi operatőrök is támogattak. Az egynapos intenzív és kreatív workshop gyümölcseként született rendhagyó kisfilm kedden debütál a Recorderen, addig viszont mi is kaptunk belőle egy kis ízelítőt;

Seres Tamás egyébként a 30Y bevált „bajtársa”, ő készítette el az ‘Egy perccel tovább‘, a ‘Bogozd ki‘, a ‘Felhő‘ és az ‘Elsőre‘ című szerzemények videoklip-köntöseit is. Megannyi magyar kultúrával és zenével foglalkozó mozgókép rendezője, nevéhez fűződik pl. a Kispál 20 koncertfilm is.

A ‘Nevemre veszlek’ egyébként nem először kerül terítékre KERET-es berkekben;